Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Prihaja pomlad in z njo vedno toplejše vreme, kar privablja sprehajalce in lastnike, ki se s svojimi kužki sprehajajo po travnikih, jasah, obronkih gozdov… Tu lahko najdemo veliko nevšečnosti, kot so tudi klopi. Tako pri lastnikih in njihovih ljubljenčkih s pikom povzročajo srbenje, skelenje, nemir. Poleg tega pa so tudi prenašalci različnih bolezni. Ena izmed teh je borelioza.

 

 

Boreliozo povzroča bakterija imenovana Borrelia burgdorferi sensu lato, ki se prenaša z ugrizom klopa vrste Ixodes.

 

Klopi se največkrat zadržujejo v grmovju, visokih travah, predvsem na jasah, obronkih gozdov, najdemo pa ga lahko tudi na našem dvorišču. V odraslo obliko se razvijejo preko 3 faz. Iz jajčec se izležejo larve, iz njih nimfe in te se prelevijo v odraslega klopa. Celoten razvoj poteka dve leti, na sesalcih pa lahko zajedajo vse oblike, razen jajčeca, in s tem prenašajo bolezen. Manjši sesalci ne zbolijo in so pogosto le vektor - prenašalci bakterije na naslednjega klopa.

 


Bakterija potrebuje 24 do 48 ur, da prepotuje iz srednjega črevesja klopa v kožo gostitelja. Med potovanjem se razmnožuje in se v gostitelju naseli v različna tkiva. V nekaj tednih se razširi v najbližje sklepe in telesne organe. Kasneje bakterija prodre tudi v oddaljene sklepe, kjer povzroči reakcijo tkiva - artritis.
Klinični znaki se lahko razvijejo šele po 2 do 5 mesecih. Za razliko od ljudi, pri živalih ni nujno, da se na mestu vboda pojavi rdeč krog, ki narašča, ampak se bolezen pokaže v drugih znakih.

Okužen pes je utrujen, ima vročino, je brez apetita, apatičen, bezgavke so povečane, lahko pa opazimo tudi otekle in boleče sklepe. Včasih so klinični znaki blagi in jih ne opazimo. V tem primeru lahko bakterija ostane v sklepu, se kasneje razmnoži in povzroči kronično obliko bolezni, kjer kuža kar naenkrat začne šepati oziroma je šepanje občasno. Drugi najpogostejši sindrom je ledvična borelioza, ki je v glavnem usodna za našega ljubljenčka. Kompleksi antigen-protitelo (normalna obrambna reakcija organizma) poškodujejo ledvica. Nenormalno delovanje se kaže v uremiji, hiperfosfatemiji in izgubi proteinov. Žival veliko pije in lula, bruha, je bleda in ji smrdi iz gobčka, po telesu se pojavijo edemi, kar so tipični znaki odpovedi ledvic. Bakterija se lahko razmnoži tudi v osrčniku (v tem primeru srce bije počasneje in aritmično) in centralnem živčnem sistemu (povzroča paralizo obraza in napade).

 


Kronični artritis kolena

 

Bolezen diagnosticiramo na podlagi zgodovine pacienta, torej ugrizov klopa, kliničnih znakov, izključitve ostalih možnih bolezni, laboratorijskih testov, zdravljenja, kasneje, v kronični obliki, pa nam je v pomoč tudi rentgen. Najbolj zanesljivi so laboratorijski testi, ki temeljijo na iskanju protiteles, ki pa se pojavijo šele v 4-6 tednih po ugrizu klopa. Na voljo so tudi komercialni testi, ki pokažejo okužbo že po 8 dneh.

Boreliozo zdravimo s specifičnimi antibiotiki, zdravljenje pa mora trajati vsaj 3-4 tedne. Da se izognemo stroškom zdravljenja in posledicami bolezni, jo preprečimo. To lahko storimo z vsakodnevnimi pregledi ljubljenčka. Ker potrebuje bakterija vsaj 24 ur, da pride v kožo gostitelja, lahko s pravočasno odstranitvijo klopa preprečimo okužbo. Odstranimo ga z vrtenjem, ne uporabljajmo olja. Klopa sicer zaduši, vendar pa ta v paniki hitreje izloči bakterijo v kožo. Pri veterinarju povprašajte katere vrste pripravkov, ki delujejo proti klopom, obstajajo in jih redno, vsak mesec, nanašajte na žival. Ti povzročijo, da se klop ob ugrizu posuši in odpade.

 


V sklopu preventive obstaja tudi cepljenje. Cepimo dvakrat zapored v razmaku štirih tednov in nato vsakoletno ponavljamo. Tu moramo paziti, da kuža še ni okužen, saj s tem lahko le poslabšamo situacijo in povzročimo izbruh bolezni.

Klopi so v letnih časih prava nadloga. Da se izognemo nevšečnostim in kronični obliki borelioze, ki jo povzroči okužen klop, z zaščito obvarujmo naše ljubljenčke, da bodo brezskrbno uživali.

Kristina Nečemer, dr.vet.med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE